Benvinguts!

Benvinguts a la pagina on pots trobar tota la informació sobre els gegants i gegantes, grallers i gralleres,.. de tot Catalunya.
En aquesta web podreu trobar totes les activitats al llarg de les setmanes i les noticies més destacades del món geganter. També trobereu imatges dels llocs on els gegants i geganters han anat a visitat.

Esperu que us agardi!

diumenge, 4 de maig del 2008

Colla Gegantera dels Angles: Historia

Historia:

Als Angles no hi ha tradició gegantera antiga però sí, una tradició d'entremesos (en fa menció en Joan Amades en el seu costumari). Als pobles del Capcir, del Conflent i del Vallespir s'usaven uns entremesos que simulaven un Bou Roig el diumenge de carnestolstes. L'any 2000 en motiu de la Festa Major Catalana (Mare de Déu d'agost) es va estrenar per primera vegada el Bou Roig anomenat Eloi, en memòria del sant del mateix nom que va salvar el poble de la pesta bovina l'any 1925.
El 15 de novembre van arribar al pible l'Auda i en Llaret, els gegants anglesencs, fruit de la imaginació de capcinencs aficionats a la cultura catalana.
L'Auda representa el poble amb tots els seus aspectes tradicionals, els seus conreus, les seves festes, la natura que l'envolta, la doçor de la gent del país i l'amor de la tradició ancestral. Té el nom del riu que neix en el terme i també el nom dels dos pics al peu dels quals està construït els Angles.
En Llaret representa l'aspecte més hivernal del poble-estació, amb lleure com l'esquí, l'esport en general, el treball, la robutesa dels anglesencs. porta el nom del segon pic del poble. Juntament amb el Roc d'Auda formen el massís del Llaret. Els nostres dos gegants van vestits a l'antiga usança dels pagesos de l'altiplà capcinès de principi del segle XX.

El projecte de construcció d'aquests gegants és d'en Cedric Blanch, ajundat per Llaurença Saleta, Josep Perís, Felip Peyraud i Mateu Crivellaro, i es va iniciar el gener 1999. La construcció va començar el 31 d'agost 2000 i el 15 de novembre del mateix any Llaret i Auda arribaven Als angles. Van ser batejats el 14 d'agost del 2001 apadrinats per Sebastià i Na Clotilda de Barberà del Vallès.