Benvinguts!

Benvinguts a la pagina on pots trobar tota la informació sobre els gegants i gegantes, grallers i gralleres,.. de tot Catalunya.
En aquesta web podreu trobar totes les activitats al llarg de les setmanes i les noticies més destacades del món geganter. També trobereu imatges dels llocs on els gegants i geganters han anat a visitat.

Esperu que us agardi!

dilluns, 5 de maig del 2008

Cola Gegantera de Badalona: Historia

Historia:

El 17 d'agost es van estrenar la segona parella de la ciutat. Aquests gegants van ser comprats a El Ingenio i representaven una parella de reis. Aquesta casa es dedicava, en bona part, a realitzar figures festives. Les figures que va vendre a Badalona no eren originals, i és que els motllos d'on provenien aquests gegants es van reutilitzar per fer altres gegants com ara els de Martorell, la Garriga, Sant Hilari de Sacalm o Sant Pere de Puel·les de Barcelona.
Aquesta parella va estar durant dues llargues dècades sortint per la Festa Major i el Corpus, tot canviant diversos cops de roba i pentinants. Finalment, i degut al seu deteriorament progressiu, es va decidir retirar-los. No se sap que se'n va fer i aquestes figures van desapareixer.
Es per aquest motiu que el 1996 els Geganters de Badalona, amb el suport de l'Ajuntament de Badalona i la Diputació de Barcelona, engeguen la recuperació d'aquesta parella. La reproducció seria encarregada a Jordi Grau de Terrassa, que ja havia restaurat les altres tres parelles de la ciutat. La estrena estava prevista per la tarda de l'11 de maig de 1996, dins del primer Badagegants. Malgrat tot, a causa de la pluja es va haver d'ajornar la festa. No va ser fins un més després que es van poder estrenat, malgrat que la pluja es resistia a veure la esperada estrena.
Els seus noms venen a ran d'un concurs pels escolars en el qual es demanava un nom per aquests nous personatge, i un dibuix d'aquests. Una comissió d'experts en va triar els definitius. Segurament es va creure que el nom d'ell podria fer referència al monestir de Sant Jeroni de la Murtra; mentre que el d'ella, el prefix "Bada" fes referència al nom de la ciutat, i el sufix "Mar" fes referència al gran i bonic mar que tenim a la ciutat.
Actualment aquests gegants, juntament amb la Dimonieta, són els encarregats de representar la tradició gegantera de la ciutat en la majoria de sortides que es fan. Cal destacar que han viatjat en diverses ocasions a l'estranger, com ara a Corte (Còrsega), Lille (França) i Ath (Bèlgica).