Benvinguts!

Benvinguts a la pagina on pots trobar tota la informació sobre els gegants i gegantes, grallers i gralleres,.. de tot Catalunya.
En aquesta web podreu trobar totes les activitats al llarg de les setmanes i les noticies més destacades del món geganter. També trobereu imatges dels llocs on els gegants i geganters han anat a visitat.

Esperu que us agardi!

dissabte, 3 de maig del 2008

Colla Gegantera de Molins de Rei: Historia



Historia

La primera referència que es coneix de gegants a Molins de Rei data de l'any 1910, on ja sortien uns gegants llogats a l'Ajuntament de Sabadell per amenitzar les festes de Corpus. No és fins a la Festa Major de Sant Miquel de 1913 que Molins de Rei presenta els seus propis gegants gràcies a la iniciativa que tingué el regidor Francesc Rodon i Pujol. En Miquel i la Montserrat, amb un pes de 45 kg ell i 50 kg ella, son els actuals gegants vells de Molins de Rei. Els dos gegants molinencs, anomenats Miquel i Montserrat, són un bon hereu i una rica pubilla. Es diu que volen representar a en Miquel de Can Roca, antic terratinent de la vila i la seva filla Montserrat. De totes maneres, els seus noms es deuen a Miquel pel patró del poble (Sant Miquel Arcàngel) i Montserrat per la patrona de Catalunya (Mare de Déu de Montserrat). El vestit del gegant el va fer Miquel Pahissa, sastre molinenc per 110 pessetes. Al principi lluïa un elegant barret de copa, el qual va ser substituït per una barretina dos anys després de la seva presentació. La Casa Muntaner de la nostre vila va fer el vestit de la geganta. Pel que fa a les joies varen ser encarregades a la Sra. Dolors Sala, i el davantal fou treball d'Avelina Figueres. Els primers portadors dels gegants foren en Jandet, l'Isidro i l'Urgellès. Fins l'any 1936 els gegants, exceptuant ocasions molt especials, no sortiren fora de la vila, mentre que durant la Guerra civil restaren guardats fins que aquesta acabà l'any 1939.