Benvinguts!

Benvinguts a la pagina on pots trobar tota la informació sobre els gegants i gegantes, grallers i gralleres,.. de tot Catalunya.
En aquesta web podreu trobar totes les activitats al llarg de les setmanes i les noticies més destacades del món geganter. També trobereu imatges dels llocs on els gegants i geganters han anat a visitat.

Esperu que us agardi!

dissabte, 3 de maig del 2008

Colla Gegantera de Pineda de Mar: Historia

Historia:
Els Gegants de Pineda de Mar són l’ERMESSENDA de Montsoriu, vescomtessa de Girona, i Guerau I, Senyor de Cabrera. Varen viure durant el segle XII i van ser senyors de l’ample territori del Comtat de Girona (del Montnegre fins a les Guilleries, i de la Vall d’en Bas fins a l’Empordà).
L’any 1113 varen prendre possessió de la baronia de Montpalau i del seu castell. Aquesta baronia, comprenia les parròquies d’Arenys, Sant Iscle, Sant Cebrià, Hortsavinyà, Vallmanya, Sant Pere de Riu i indiscutiblement la nostra Vila de Pineda.
Jo, GUERAU I, faig respecte i sóc fidel a la meva vila, Pineda, a qui represento. I també a Catalunya, que és el meu país i a qui defenso. I de l’ERMESSENDA, què us haig de dir… el seu pes no es mesura amb or ni argent, i la seva edat és la meva, però tots sabem que no envellim mai. El seu rostre fi i mediterrani és l’admiració per a tothom que s’hi acosta.
Nosaltres fem més festa quan més ens anima la gent pels carrers de pobles i viles, com aquesta, la nostra, la Vila de Pineda! i també som els ambaixadors culturalls arreu on anem i deixem el nom de Pineda ben amunt! I ens sentim molt orgullosos quan veiem amb els nostres ulls que la gent s’ho passa bé i els infants se’ns acosten per descobrir… que és veritat! Que som vius!
Durant tots aquests anys hem fet néixer un somriure a la gent gran, als amants de l’art i la cultura, a milers de persones, als turistes i gent que ve de lluny… i als infants que ens miren amb els ulls més nets.
I també donem escalfor als nostres portadors els dies d’hivern. Us explicaré un secret: els geganters són actors anònims, però amb cara i ulls, i una bona esquena, que ens donen vida i és clar, són també la nostra ànima.
La “trempera gegantera” dels Geganters i Grallers de Pineda de mar és l’energia que ens fa viure, ballar, i ser immortals.
Als que ens féu ballar, als que ens heu fet ballar, als que ens aplaudiu, als que féu un somriure, als que hi sou, i als que hi heu estat.
I també als més menuts, i als que ens veuen com el que som: GEGANTS!
Vilatans de Pineda… Bona festa Major!!!
Colla de Geganters i Grallers de Pineda de Mar