Benvinguts!

Benvinguts a la pagina on pots trobar tota la informació sobre els gegants i gegantes, grallers i gralleres,.. de tot Catalunya.
En aquesta web podreu trobar totes les activitats al llarg de les setmanes i les noticies més destacades del món geganter. També trobereu imatges dels llocs on els gegants i geganters han anat a visitat.

Esperu que us agardi!

dissabte, 3 de maig del 2008

Colla Gegantera de la Plaça Nova de Barcelona: Historia

Historia:

En Roc i la Laia, els Gegants de Sant Roc de la plaça Nova, més coneguts com a Gegants de la Plaça Nova, són uns gegants tradicionals i clàssics, de figuració romana, diferents de les construccions actuals.
Les figures originals van ser construïdes el 1906 a Olot inspirant-se en els gegants d’aquella ciutat; des de les hores no han deixat mai d’actuar, per tant, a part dels de la ciutat, són els gegants en actiu més vells de Barcelona. Les figures actuals són una replica de 4 metres d’alçada i 50 quilograms de pes cada un Representen els senyors de la muralla romana de Barcelona i figura que són originaris de la ciutat occitana de Montpeller, vila nadiua de sant Roc.
En Roc i la Laia tenen ball propi, el ball de Santa Eulàlia, una melodia anònima del segle XVI. Són acompanyats pels Grallers La Pessigolla. El seu aspecte sever, clàssic i seriós i la seva colla portadora molt experta, organitzada i divertida, els fan ideals per a qualsevol mena de seguicis, cercaviles i processons. De tot això n'és testimoni la seves nombrossíssimes actuacions, no només a trobades, sinó en actes com a elements singulars, i no només a Barcelona, sinó per tota Catalunya, Catalunya-nord, País valencià, Andorra, Occitania, França o el Japó.